Pelle Strand er en fargerik og glad gutt. Han jobber på nasjonalparksenteret på Verdens Ende i Vestfold, som maskot. Det som gjør Pelle ekstra spesiell er at han er laget av plastsøppel fra havet.


Tekst: Maria G.M.       Foto: Prestgaard / Andersen ©

Før Pelle ble en maskot var han ulike søppelbiter ute på havet. Etter en lang stund ble søppelet skylt inn på land, og av disse bitene er Pelle Strand satt sammen. 

Armene hans er laget av støvsugerslanger, kroppen er en åre, og hodet er en bøye. Shortsen hans er laget av tau, og på føttene har han én sko og én støvel, noe som Pelle syns er ganske kult. 

 
 

Det var i fjor sommer at Pelle kom til Verdens Ende, og Pelle jobber nå på nasjonalparksenteret. Hvis du ønsker å hilse på Pelle så er finner du han sikkert i resepsjonen, hvor han ønsker alle velkommen.

 
 

På Verdens Ende trives Pelle veldig godt. Her er det flott dyreliv, og fin natur. Fuglene er han spesielt glad i, de kan han se på i kikkerten sin. Han liker også å studere de fine blomstene.
Når Pelle ikke ser på fugler og blomster, liker han å være ute på havet. Her koser han seg masse, både i kano og på båttur.
Og om sommeren syns Pelle det også er moro å bade og snorkle.
Verdens Ende er så fantastisk flott mener Pelle. Han syns det er ekstra stas de dagene nasjonalparken er fylt med både barn og voksne. 

 
 

Det er også på disse dagene at det er veldig viktig å tenke på naturen. Å kaste søppel i søppelbøtter er veldig viktig, og Pelle blir veldig lei seg når han finner søppel som er kastet på bakken. 

- Visste du at det tar hele 450 år å bryte ned en vanlig plastflaske i havet? Da er det bedre å ta dem med hjem og resirkulere dem, mener Pelle. 

 

Pelle Strand håper at flere vil komme for å besøke han, og se på den flotte plassen hvor han er så stolt av å jobbe. 

Om du vil prate litt om plastsøppel blir han kjempeglad, men du kan også komme innom bare for å hilse på. Pelle har blitt ganske god på ”selfie”, du må bare spørre om du har lyst på et bilde med Pelle. Det syns han er veldig moro.  

INFO

⦁    Pelle Strand er laget av kunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen på oppdrag fra Færder nasjonalparksenter IKS. 
⦁    Pelle Strand er både vert og en del av velkomstkomiteen på nasjonalparksenteret. Han blir brukt i formidling av miljøforsøpling, for eksempel til skoleklasser. Han er også en viktig del når det er andre høytidelige åpninger. 
⦁    Du kan møte Pelle på nasjonalparksenteret i åpningstidene.

Kari Prestgaard og Astor Andersen. Foto: © Eirik Dahl/Visit Tjøme

Kari Prestgaard og Astor Andersen. Foto: © Eirik Dahl/Visit Tjøme


De økologiske konsekvensene av søppel i havene er alvorlige. Dyr og fugler som ferdes langs strendene går seg fast og dør i taurester/garnrester. De kan også dø fordi de har spist plastbiter som flyter i sjøen. Fordi plasten blir værende i magen hos fuglene, kan plastinntaket bety at magen fylles opp slik at fuglene ikke får spise fordi de ikke har plass for mat i magen.
— MARLISCO (MARine LItter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility)

Les nedenfor om Strandrydderdagen

V

 

Strandryddedagen er Norges største kollektive ryddedugnad.


Hold Norge Rent melder:

Vi rydder Norge!

I 2018 finner Strandryddedagen sted lørdag 5. mai, og Hold Norge Rent oppfordrer familier, vennegjenger, nabolag, bedrifter, lag, foreninger og organisasjoner til å delta i denne landsomfattende miljødugnaden. Vi rydder Norge!

 

Rydd en strand

Det er enkelt å delta på strandrydding. Det som trengs er noen å rydde sammen med, hansker og avfallssekker, samt en plan for håndtering av avfallet. Alle som ønsker å delta, kan melde på ryddeaksjonen her: Rydd en strand

NB! Hvis lørdag 5. mai ikke passer, står man selvsagt fritt til å velge en annen dag. Dessuten er ryddesesongen lang, og vi håper mange har muligheten til å arrangere flere ryddeaksjoner i løpet av denne våren, sommeren og høsten.